dinsdag 17 november 2015

InDRUKwekkend : "Oude Meesters" topstukken uit het Prentenkabinet in Arenthuis.

(dit bericht wordt verder afgewerkt) 

Door een uitzonderlijke aankoop werd het Groeningemuseum vorig jaar eensklaps ruim 1700 prenten rijker. In de veelzijdige verzameling is de internationale top van de grafiek vertegenwoordigd met prenten uit de vroege 16de tot en met de 21ste eeuw. 
Het betreft topstukken van zowel oude, Europese meesters als Lucas van Leyden, Pieter Bruegel de Oude en Giovanni Battista Piranesi, als van moderne en hedendaagse kunstenaars onder wie Félicien Rops, James Ensor en Pierre Alechinsky. 
De collectie werd aangeboden aan het Groeningemuseum door Bruggeling Guy Van Hoorebeke, die jarenlang als prenthandelaar in Brugge actief is geweest. Met zijn pensionering in zicht, besloot hij zijn collectie aan te bieden aan het museum. 

Eerder verkocht hij al grafiek aan andere gerenommeerde musea in Londen, Boston en Rotterdam. 

Van Hoorebeke staat bekend als een grote, gepassioneerde grafiekliefhebber en -kenner, die veel belang hecht aan de hoogstaande kwaliteit van zijn prenten. 



Van 31 oktober 2015 tot en met 19 juni 2016 tonen het Groeningemuseum en Arentshuis de hoogtepunten uit deze indrukwekkende collectie, in twee fasen. De tentoonstelling reflecteert kunststijlen en grafische technieken door de eeuwen heen.


De bezoeker maakt niet alleen kennis met hoogstaande grafiek van beroemde meesters als Bruegel, Ensor en Alechinsky, maar wordt ook verrast met intrigerende prenten van meesters van bescheidener faam. 


De oude meesters zijn in het Arentshuis te bewonderen. 














































Franse hofcultuur in de prentkunst.









Piranesi en de Romeinse oudheid








Curiosa











De moderne en hedendaagse prenten zijn te bezoeken in de kabinetten van het Groeningemuseum

Alexandre Hannotiau "Calvarie"
uit: Brugse steden

Alexandre Hannotiau (1863-1901) was een Brusselse kunstschilder en lithograaf. Hij studeerde aan de Brusselse Academie voor Schone Kunsten en had een voorkeur voor landschappen en stadsgezichten. Brugge was zijn favoriete onderwerp. Villes mortes Bruges is een reeks van elf  lithografieën van Brugse stadszichten.

Gustave De Smet (1877-1943)
"Naakt meisje in interieur"


wordt verder aangevuld, na mijn volgend bezoek






Geen opmerkingen:

Een reactie posten